Det är ofta svårt att ha koll på om man äter tillräckligt mycket fett i sin LCHF-kost. Grunden för LCHF är att man äter tillräckligt mycket fett vilket då gör att man är mätt samtidigt som man går ner i vikt.
Sten Sture Skaldeman, en av upphovsmakarna till begreppet LCHF i Sverige och en av de ansvariga bakomLCHF-definitionen och LCHF-magasinet har gjort en enkel modell för att se om man äter tillräckligt mycket fett i förhållande till protein och kolhydrater. Modellen kallas för Skaldemans ratio eller fettkvot.
Skaldemans ratio / fettkvoten fungerar så här:
Ta det fett du ätit och dela med protein och kolhydrater tillsammans, allt angivet i gram. Resultatet är Skaldemans ratio / fettkvoten. För att optimera viktnedgången ska skaldemans ratio vara så hög som möjligt. Den ska vara större än 1, annars är det för lite fett i förhållande till protein och kolhydrater, men ju högre desto bättre.
Är den under 1 så äter du för lite fett i förhållande till protein och kolhydrater. Lösningen är då att öka på fettet eller minska på protein eller kolhydrater – det beror på hur det ser ut i just ditt fall.
Under en dag har du ätit följande:
- 12 gram kolhydrater
- 75 gram protein
- 150 gram fett
Skaldemans ratio blir då 150 delat med 87, det vill säga 1,7