Skaldemans ratio

13.09.2014 22:36

Skaldemans ratio & fettkvot

 

Det är ofta svårt att ha koll på om man äter tillräckligt mycket fett i sin LCHF-kost. Grunden för LCHF är att man äter tillräckligt mycket fett vilket då gör att man är mätt samtidigt som man går ner i vikt.

Sten Sture Skaldeman, en av upphovsmakarna till begreppet LCHF i Sverige och en av de ansvariga bakomLCHF-definitionen och LCHF-magasinet har gjort en enkel modell för att se om man äter tillräckligt mycket fett i förhållande till protein och kolhydrater. Modellen kallas för Skaldemans ratio eller fettkvot.

Skaldemans ratio / fettkvoten  fungerar så här:

Formel för skaldemans ratio

Ta det fett du ätit och dela med protein och kolhydrater tillsammans, allt angivet i gram. Resultatet är Skaldemans ratio / fettkvoten. För att optimera viktnedgången ska skaldemans ratio vara så hög som möjligt. Den ska vara större än 1, annars är det för lite fett i förhållande till protein och kolhydrater, men ju högre desto bättre.

Är den under 1 så äter du för lite fett i förhållande till protein och kolhydrater. Lösningen är då att öka på fettet eller minska på protein eller kolhydrater – det beror på hur det ser ut i just ditt fall.

 
 
Ett räkneexempel:

 

Under en dag har du ätit följande:

  • 12 gram kolhydrater
  • 75 gram protein
  • 150 gram fett

Skaldemans ratio blir då 150 delat med 87, det vill säga 1,7

Varför det är bättre med vispgrädde än mjölk i kaffet

 

Man kan också räkna ut skaldemans ratio för enskilda livsmedel för att ha som hjälp att välja de som är tillräckligt feta. Till exempel så väljer LCHF:are ofta att ta vispgrädde istället för mjölk i kaffet. Skaldemans ratio visar att vispgrädden är ett mycket bättre val.

Vanlig standardmjölk innehåller per 100 gram:

  • 3 gram fett
  • 4,8 gram kolhydrater
  • 3,4 gram protein

Skaldemans ratio blir då 3 delat med 8,2 = 0,36

Vispgrädde (40% fett) innehåller per 100 gram:

  • 40 gram fett
  • 3 gram kolhydrater
  • 2.1 gram protein

Skaldemans ratio blir då 40 delat med 5,1 =  7,8