Ny studie på LCHF, följ länk

03.09.2014 09:05

annals.org/article.aspx?articleid=1900694

 

Är det farligt att äta lågkolhydratkost för viktminskning? Eller är det till och med HÄLSOSAMMARE än dagens fettsnåla råd?

En ny stor studie som publiceras idag ger nytt bränsle åt debatten och har redan gett stora rubriker i USA. I studien fick 148 personer äta antingen lågkolhydratkost (max 40 gram kolhydrater per dag) eller fettsnål mat under ett års tid.

Resultaten är liknande som i tidigare studier. Återigen gick de som åt lågkolhydratkost ner betydligt mer i vikt, i detta fall tre gånger mer:

Streckad linje = gruppen som åt lågkolhydratkost

De som åt lågkolhydratkost fick också mer minskad fettmassa.

Det som kommer att uppröra många mest är att lågkolhydratgruppen också fick bättre kolesterolvärden än de som åt fettsnålt! Som vanligt fick de mer av det goda HDL-kolesterolet, mindre triglycerider och en bättre kolesterolfördelning (total/HDL). Till råge på allt fick fettätarna i lågkolhydratgruppen klart lägre riskvärdering för hjärtsjukdom enligt 10-year Framingham risk score!

Dessutom fick man på lågkolhydratkost tydligt lägre inflammation i kroppen (mätt med CRP).

Slutligen får konspirationsteoretiker inget stöd för att ”köttindustrin” ligger bakom alla studier som visar att lågkolhydratkost fungerar bäst. Denna studie finansierades av amerikanska skattepengar (via National Institutes of Health). Ingen av författarna har några ekonomiska kopplingar till industrin.

Redan innan denna studie var resultaten relativt entydiga i att lågkolhydratkost ger bättre vikt och hälsovärden än dagens fettsnåla råd:

Lågkolhydratkost effektivast för viktnedgång, enligt ny svensk expertutredning!

Efter dagens studie blir sanningen bara ännu tydligare, och det blir ännu svårare (och pinsammare) att försöka stoppa huvudet i sanden.

När ska överviktiga svenskar börja få vetenskapligt sunda kostråd i sjukvården? Snart, förhoppningsvis.// kostdoktorn